Resurser

Här samlar vi länkar och dokument som kan vara användbara för dig som är involverad i bloggprojektet på Lärvux Stockholm.

Var kan jag skapa en blogg?

blogg.se – är en populär svensk bloggtjänst med fokus på livsstil, mat och mode. Det är gratis att registrera en egen blogg, men bloggen har annonser. 

wordpress.com – Det mest använda bloggverktyget. Gratis att starta en blogg. För en månadskostnad går det också att registrera ett domännamn. Utbyggbart med olika plugins.

blogger.com – Googles bloggverktyg, som också är mycket populärt. Smidigt om du redan använder Googles tjänster. Liknar WordPress.

medium.com – Ett bloggverktyg för skrivande och journalistik som lätt kan delas med sociala medier. Går också att följa andra skribenter.

tumblr.com – En s.k. mikroblogg fokuserad på att dela bilder, länkar och videos. Går också att följa andras tumblrs. Enkelt och tydligt gränssnitt.

Var hittar jag bloggar att läsa/följa?

https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/Home – Ett bibliotek för tusentals svenska bloggar sorterade efter ämne. 

http://bloglovin.com – En tjänst för att följa bloggar. Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kunna följa bloggar.

Var hittar jag tillåtna bilder i min blogg?

Unsplash och Pixabay är bildbanker som bara har bilder med licens CC0/Public Domain som du kan ladda ned och använda hur du vill. 

Wikimedia Commons är ett jättestort bibliotek för bilder och andra mediafiler där du kan hitta bilder på allt mellan himmel och jord.

CC-search är en ny söktjänst för bilder med Creative Commons-licenser.

Sök i Google på bilder som du får använda. Gå då till INSTÄLLNINGAR > AVANCERAT och skrolla ned till ANVÄNDNINGSRÄTTIGHETER. Begränsa din sökning bara på bilder du får använda och dela, kommersiellt eller inte.  (direkt länk till avancerad sökning)